Op 13 februari 2019 publiceerde De Standaard “Terugbetaling osteopathie bij rugpijn wenselijk”. Hierin stelt gezondheidseconoom aan de UGent Lieven Annemans onomwonden dat een osteopathische behandeling voor lage rug- en nekpijn meer effectief én kostenbesparend is voor onze gezondheidszorg. Annemans, aanvankelijk sceptisch en onbekend met osteopathie, noemde de resultaten van het onderzoek ‘tamelijk spectaculair’. Hij pleit voor een terugbetaling. (zie onderaan de link naar het volledige onlineartikel)

Zijn  onderzoek maakt deel uit van volgend wetenschappelijk werk:  Verhaeghe N, Schepers J, van Dun P, Annemans L, Osteopathic care for low back pain and neck pain: a cost-utility analysis, Complementary Therapies in Medicine (2018), https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.06.001

Voor de geïnteresseerden met te weinig tijd om het ganse onderzoek door te nemen (hetgeen ik nochtans ten zeerste aanraad), geef ik alvast de ‘highlights’ mee:

  • Gezondheidsecononomische studies naar de invloed van osteopathie op klachten van lage rugpijn en/of nekpijn zijn eerder zeldzaam. De informatie uit dergelijke studies dient om gezondheidsbeleidsmakers te helpen in hun beslissingsproces.
  • Uit de bevindingen van deze studie is gebleken dat osteopathie, vergeleken met de gebruikelijke zorgbehandelingen, een dominante strategie is bij lage rugpijn (d.w.z. een beter effect kan bereiken voor een lagere kostprijs; 88% was klinisch succesvol(*) t.o.v. 23% in de gewone behandelingsgroep), alsook de meeste kosteneffectieve strategie is voor het behandelen van nekpijn (55% klinisch succesvol t.o.v. 23% in de gewone behandelingsgroep). (*)klinisch succesvol wil zeggen dat de patiënt min of meer pijnvrij is
  • Maatschappelijk gezien is verder en bijkomend onderzoek naar de effecten van osteopathie op lage rug- en nekpijnen, ook op lange termijn, dus wenselijk.

Hebt u zelf last van lage rug- of nekpijnklachten en heeft u na het lezen van deze bijdrage nog vragen? Of wenst u gewoon meer te weten over wat osteopathie voor u kan betekenen? Contacteer me vrijblijvend of maak een afspraak via de onderstaande contactgegevens: 


Kevin Boddaert 
Osteopaat D.O.

0468/46.96.46
k.boddaert@praktijkvoorosteopathie.be
www.praktijkvoorosteopathie.be
www.osteopathie-boddaert.be


http://www.standaard.be/cnt/dmf20190212_04172156?utm_source=standaard&utm_medium=social&utm_campaign=send-to-a-friend